Jistě jste o projektu Region na talíři na pažitkovských stránkách slyšeli. Vše se odehrávalo pod záštitou třebíčského projektu Pažitka zdravě a chutně, který se zabývá rozvozem zdravých a chutných obědů do vaší kanceláře. Zdravé, základní suroviny a vaše energie do odpoledních hodin ve vašem zaměstnání, byly hlavní myšlenkou celého projektu. Ten představila jedna ze zakladatelek Pažitky Monika R., která byla s klukama celý víkend přítomna. A sem tam si "vystřihla" s Petrem live vaření, které bylo zakotveno v programu celé akce. Ondra se držel dobrovolně od mikrofofonu dál. Největším problémem byly situace, kdy nebylo v živém vstupu, co vařit či demonstrovat, protože jste nám většinou všechno do té doby snědli. Poslední den jsme to u prázdných hrnců vzdali a uspořádali soutěž o poukaz na pažitkovské obědy a tak se krájela cibule, která byla třeba na další vaření.
Ve stánku se kuchtilo, jako vždy na spotřebičích firmy Vestavné spotřebiče s.r.o. Tentokráte jsme se receptů portálu Pazitka.cz nedrželi, akšak ty slouží právě našim spokojeným zákazníkům nebo všem, kteří milují jídlo, jako my. Právě zákazníci po zakoupení spotřebičů vaří podle receptů z pažitky a tím využívají funkce + potenciál našich spotřebičů na maximum. Není to pouhá reklama, je to pro nás dokonalá souhra všeho, na čem už dlouhá léta trpělivě pracujeme. Přiznáváme, jsme na to opravdu pyšní!

Třebíčský Ožižim 2019. Navrací, alespoň na čas, život do úzkých a křivolakých uliček bývalého židovského ghetta tak, jak tomu bývalo kdysi. Četníci bedlivě střeží pořádek a odchytávájí povětrné ženštiny, potulní muzikanti - klezmeři vyluzují podmanivé tóny a vybírají do klobouku na pivo. Odevšud znějí tóny starobylého flašinetu, voní dobroty a hokynáři nabízejí svůj rozličný tovar. Kejklíři předvádějí své umění a rozdávají radost kolemjdoucím. Po setmění se pak venku klábosí se sklenkou dobrého moku u promítání prvorepublikových filmů. Desítky stánků, programů a dobově oděných nadšenců byly uličky plné. 

Co jste mohli ochutnat v pažitkovském stánku, kde se vařilo i v živých vstupech pro návštěvníky slavností?

Polévky:

Tomatová polévka s parmazánovým chipsem
Batátový krém s arašídy a kokosovým mlékem
Veganskou variantou byla na nedělní oběd dýňová polévka s komosovým mlékem a dýňovými semínky

Hlavní chody:

Krůtí teriyaki s červenou rýží a marinovanými hráškovými lusky/fazolkami
Pečené grenaille s dipem z citronové kůry, koriandrem a pažitkou
Pečené brambory se slaninou, cibulkou a pažitkovským dipem
Bramborový salát na italský způsob s bazalkovým pestem, olivami a ředkvičkou
Marinovaný vepřový bok v černém pivu se skleněnými nudlemi a koriandrem
Staročeská nádivka s petrřelí, zakysanou smetanou a pažitkou

Dezerty:

Mascarpone s ovocem, pečeným muslli a lesním ovocem
Kávové želé s citronóvým jogurtem a čerstvým ovocem
Burizonové trhance se slaným karamelem, bílou čokoládou a čerstvým ovocem
Bezlekové koláče, jako čoko-chilli s mandlemi nebo kokosovým s tvarokem


Celé tři dny byly v pažitkovském stánku v pohodové a přátelské atmosféře. Všichni jsme si akci náramně užili a děkujeme všem, kteří nás přišli buďto navštívit nebo něco dobrého ochutnat. Klukům ze Zlína obzvlášť, protože s námi třeba Petr, strávil "Ožižim", již potřetí. Ondra měl letos premiéru. Spolupráce je vždy skvělá a kamarádská a to máme rádi! Naše akce si vždy užívámne.



Milí návštěvníci, sledující, kamarádi....užijte si zbytek léta. Ti, kteří ještě v Třebíči nenavštívili památky zapsané do světové organizace UNESCO , srdečně zveme a těšíme se na viděnou!



Autor článku: Redaktor Monika Růžičková

Pažitka.cz